Dé cursus over fertigatie

Wil jij een optimale fertigatiestrategie toe kunnen passen op jouw bedrijf? Voor een gezond en goed producerend gewas zijn naast water en meststoffen, ook bodem en technologische kennis van het systeem van belang. Deze cursus geeft jou de essentiële kennis en kunde die je direct kunt toepassen in jouw eigen praktijk.

Heb je een automatisch gestuurde fertigatieinstallatie of wil je hier graag mee aan de slag? Volg dan de cursus Fertigatie.

Start: 23 november 2024
Data: 23 november, 18 januari, 15 februari, 19 april & 31 mei
Duur: 6 maanden
Cursusprijs: €1480 excl. BTW*

Vergoeding: aanvullen 85% Colland werknemer

Deze cursus maakt van jou een fertigatie specialist!

fertigatie

Vaktechnische cursus

PAV_9090

Gedreven vanuit de sterke behoefte van de fruitteler beoogd de Fruit Tech Campus, powered by Aeres en Proeftuin Randwijk, aan te sluiten met een stevige cursus ‘Fruit & Watermanagement: Fertigatie’. 

Fertigatie in de fruitteelt is meer dan alleen water geven en meststoffen toevoegen. Gedegen kennis van hoe de installatie technisch in elkaar zit, de invloed van de waterkwaliteit, en ook welke onderdelen van een bodemanalyse relevant zijn voor de instelling van het fertigatiesysteem, is van belang om een gezond en goed producerend gewas te krijgen. Ook de water- en voedingsbehoefte van de boom in diverse stadia van de teelt behoren tot de basis van een optimale fertigatiestrategie.  

Thema's

Techniek&Water
Bodemkunde
Meststoffen
Waterbehoefte
Voedingsbehoefte
Fertipro

De cursus is bedoeld voor de professional van vandaag & morgen in de fruitsector en geschikt voor zowel beginnende als gevorderde telers. De basis van de cursus behandelt het fertigeren van fruitbomen in de vollegrond, zowel op de Nederlandse als Belgische teelt. Daarnaast is het voornamelijk gericht op hardfruit maar ook zeer interessant voor zachtfruittelers in de volle grond.

In de cursus behandelen we de techniek van de installatie, voedingselementen, gebrekziekten, meststoffen, analyses en leren we je over de wijze waarop je met de fertigatie op analyses kunt anticiperen. Er zit dus ook duidelijk een stuk bodem- en bemestingsleer in deze cursus verwerkt.

De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten op onderstaande momenten:

 • Bijeenkomst 1
  Datum: 23 november 2022
  Tijdstip: 9:00 - 16:00 uur
  Locatie: Fruit Tech Campus, Innocation Hub

 

 • Bijeenkomst 2
  Datum: 18 januari 2023
  Tijdstip: 19:30 - 21:00 uur
  Locatie: Online, webinar

 

 • Bijeenkomst 3
  Datum: 15 februari 2023
  Tijdstip: 9:00 - 16:00 uur
  Locatie: Fruit Tech Campus, Innocation Hub
 • Terugkombijeenkomst 1
  Datum: 19 april 2023
  Tijdstip: 19:30 - 21:00 uur
  Locatie: Online

 

 • Terugkombijeenkomst 2
  Datum: 31 mei 2023
  Tijdstip: 19:00 - +/- 21:00 uur
  Locatie: Proeftuin Randwijk

Experts

De cursus wordt voornamelijk gegeven door Eric van der Hoeff, adviseur teelt & bemesting Fruitconsult. Op enkele cursusdagen worden er ook presentaties verzorgd door inhoudelijke experts van de CAF (Joris Wisse & Gijsbert Hakkert), Fruitconsult (Willem Kalle) en Eurofins.

De cursus Fruit & Watermanagement: Fertigatie wordt u aangeboden door de Fruit Tech Campus in samenwerking met de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), en inhoudelijk verzorgd door experts van Proeftuin Randwijk en Aeres Hogeschool.

Kosten 2022/2023

De cursusprijs voor cursusjaar 22/23 bedraagt €1.480 excl. BTW. Deze prijs is inclusief fysieke en online lesmaterialen, persoonlijke online leeromgeving en begeleiding, cursusmap en certificaat na afronding van de cursus.

 

50% subsidie op cursusprijs*

Werkgevers in de fruitteelt  met een Colland nummer komen in aanmerking voor subsidies vanuit Colland Arbeidsmarkt.  Bij het voldoen aan de voorwaarden voor subsidietoekenning, betekent dit dat de eigen bijdrage voor deze cursus €740,- (excl. BTW) per deelnemer bedraagt. Deze subsidie geldt bij deelname door werkgever en/of werknemer.

*op basis van 2022

Geïnteresseerd?

Meld via onderstaande knop aan voor de cursus en dan houden we jou als eerste op de hoogte!

Meer informatie

Neem persoonlijk contact op met Lisanne van Haarlem via 06 18 27 67 08 of [email protected] voor meer informatie of bekijk onze brochure met de huidige educatie activiteiten hier.

fertigatie appel