Skip to main content

Jongerenexcursie

  • Vrijdag 8 november 2024
  • Munckhof Horst & AgXeed Grubbenvorst
  • € 30,- per persoon

  • Nederlands

Over de excursie

Op vrijdag 8 november 2024 organiseert de Nederlandse Fruittelers Organisatie weer samen met de Fruit Tech Campus Young Fruit Pro (Powered by FruitMasters) een jongerenexcursie. Dit keer komen de thema’s emissie en technologie aan bod. Emissiearm spuiten mét behoud van nauwkeurige bladbedekking en precisiespuittechnologie staan, in een tijd waarin deze onderwerpen des te relevant zijn, ter discussie. We brengen een bezoek aan Munckhof Fruit Tech Innovators en AgXeed en sluiten de dag weer gezellig af met een buffet en borrel. Ga mee en ontdek wat jij kunt doen om de fruitsector toekomstbestendig te maken.

Programma

  • 13:00
    Ontvangst met koffie/thee en koek
    AgXeed
  • 13:30
    Presentatie en rondleiding AgXeed
    AgXeed
  • 15:00

    Reistijd naar Munckhof

  • 15:15
    Ontvangst met koffie/thee en koek
    Munckhof Horst
  • 15:30
    Presentatie & rondleiding Munckhof
    Munckhof Horst
  • 17:00
    Discussie emissie en bladbedekking
    Munckhof Horst
  • 17:30
    Buffet & borrel
    Munckhof Horst

Hoogtepunten van de excursie

Robot met intelligente boomgaardspuit

AgXeed heeft samen met HSS een robot met intelligente boomgaardspuit ontwikkeld welke alleen aan gaat als er blad voor de sprayer staat. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen en wat komt er allemaal kijken bij het ontwikkelen van deze machine? Op 8 november neemt Hendrik Hol ons hierin mee. Vervolgens krijgen we door Philipp Kamps van AgXeed uitleg over de Portal en krijgen we een exclusief kijkje in de productie van robots.

Innovatieve Spuittechnieken

We krijgen een kijkje in het ontwikkel- en fabricatieproces van de Munckhof en KwH spuitmachines. Welke technieken worden toegepast om te komen tot een nog hogere driftreductie? En hoe zorgen zij ervoor dat de nauwkeurige bladbedekking daarbij niet in het geding komt? Deze en vele andere vragen zullen in een presentatie en rondleiding door de fabriek beantwoord worden.

Rekenmodel Precisiefruitteelt

Luuk Tijssen, een student aan de HAS in Den Bosch èn zoon van een fruitteler in Altforst, ontwikkelde een rekenmodel om de financiële voordelen van precisie fruitteelt op bedrijfsniveau in kaart te brengen. Het rekenmodel houdt rekening met verschillende parameters, waaronder fruitrassen en grootte van het bedrijf. Hij spitste het rekenmodel toe op de drie belangrijkste technieken voor precisie fruitteelt: spuiten, wortel snijden en automatische oogstregistratie tijdens het plukken. Op 8 november neemt Luuk ons mee in zijn berekeningen én kan je zelf aan de slag met het rekenmodel voor jóúw bedrijf!

Young Fruit Pro

Young Fruit Pro is een netwerk van jonge professionals op het gebied van fruit, data en technologie. Voor en door de volgende generatie, organiseert het bestuur jaarrond activiteiten met een toekomstgerichte sector als doel. Young Fruit Pro is een initiatief van de Fruit Tech Campus powered by FruitMasters.

Munckhof Fruit Tech Innovators werkt al ruim 70 jaar aan de nieuwste spuittechnieken voor de fruitteelt. Naast zo laag mogelijke kosten voor exploitatie en zo hoog mogelijke capaciteit innoveren zij in de mate van driftreductie voor hun spuitmachines. Des te belangrijker in een tijd als deze waar emissiearm spuiten hoog op de politieke agenda staat.

Bij AgXeed geloven ze in een manier van telen, waarbij de agrarische ondernemer het beste uit zijn land, zijn gewassen en het milieu kan halen. De sleutel daartoe is autonomie. 

De bijeenkomst is onderdeel van het praktijkprogramma Weerbaarheid in de praktijk en van het project Effectief omgaan met water in de Fruitteelt. Binnen het praktijkprogramma zetten telers samen met teeltdeskundigen in diverse plantaardige sectoren stappen om minder en efficiënt gewasbeschermingsmiddelen toe te passen. De NFO, het platformfruitvooruit.nl en Proeftuin Randwijk werken binnen dit programma samen met deskundigen uit de fruitsector aan nieuwe gewasbeschermings-strategieën voor de fruitteelt en aan maatregelen die emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf een perceel of tot nagenoeg nul reduceren.

Schrijf je in voor deze excursie

Meld je via onderstaande knop aan of neem persoonlijk contact op met de campus via 0345-782 785 of [email protected] voor meer informatie.