Fruit: Pijler van Gelderland

Het Gelders Rivierengebied is al eeuwenlang dé plek waar water en bodem zorgen voor een vruchtbare fruitteelt. Met name appels, peren, kersen, pruimen en rode bessen komen uit Gelderland. Maar ook aardbeien, frambozen en bramen worden hier geteeld. Door de aanwezigheid van de teelt heeft zich een economisch fruitcluster, in Gelderland, dichtbij de teelt, spectaculair ontwikkeld: afzet, technologie, leveranciers, onderzoek en onderwijs zijn in onze regio present. Daarmee bevindt hét fruitcluster van Nederland zich in het Gelders Rivierengebied!

Fruit is gezond, heeft een lage klimaatimpact (zie grafieken) en wordt in hoge mate in Nederland geconsumeerd. Daarnaast leveren de fruitboomgaarden een belangrijke bijdrage aan de aankleding van het landschap, de natuurlijke beleving en de biodiversiteit. Niet voor niets is de Betuwe bekend om de bloesem en de vele toeristen die hier aangenaam verblijven. Fruit is historisch de drager van de regio, de huidige naamgever (Fruitdelta Rivierenland) en vanuit economie én brede welvaart de meest gezonde en duurzame pijler van Gelderland. De toekomst van het Nederlands fruit ligt in Gelderland!

Bezoek Provinciehuis te Arnhem met Young Fruit Pro's

Op zaterdag 27 mei spraken Luc & Gerrit, twee jonge fruitprofessionals, de Gelderse politiek toe in het Provinciehuis te Arnhem. Hierbij riepen zij op om fruit als pijler van Gelderland op te nemen in het nieuwe coalitieakkoord!

Natuurlijk brachten zij het heerlijke fruit uit de Betuwe mee om uit te delen. Samen hebben we de fruitsector in Gelderland op de kaart gezet.

Speerpunten voor fruit

Op 15 maart hebben de verkiezingen van Provinciale Staten van Gelderland plaatsgevonden. Ter voorbereiding op de komende ontwikkeling en het opvolgende coalitie-akkoord, hierbij een factsheet voor #fruit als pijler voor Gelderland.

Voor meer informatie:
Frank Engelbart (Fruitpact - 06-51590965)

Download/bekijk hier de factsheet:

Dit document is namens het economisch fruitcluster in Gelderland tot stand gekomen.

De economische waarde van fruit

Grootste fruitregio van Nederland (30%)

4700 hectare teelt en landschap

500 fruittelers-ondernemers

Clusterwaarde meer dan 500 miljoen, recente cijfers gaan richting 800 miljoen

6600 arbeidsplaatsen

60% van alle appels en peren gaan via onze regio naar de consument. Voor appels is dat zelfs 80%.

Meer dan 50 fruitclusters-spelers met internationale hightech koplopers positie (koelen, sorteren, spuiten, kennis & advies, etc.)

In Provincie Gelderland zijn 12 bedrijven met bijna 74 ha fruit onder glas, in Gelderland voor zachtfruit teelt (met name aardbei) en opkweek (planten). Deze bedrijven hebben een gezamelijke productiewaarde van 37 miljoen. Dit is 13% van het totale areaal inNederland. (Bron: Glastuinbouw Nederland)

Cherries in the orchard
IMG_9192

ECO2 = Ecologie x Economie

Dat is de oproep aan de politieke partijen in Gelderland bij de vorming van een nieuwe coalitie. Hierbij vragen wij hen om de volgende speerpunten mee te nemen:

  • Versterken fruiteconomie
  • Handjes voor...
  • Bodem & water in balans
  • Fruit is het landschap
  • Versterken innovatie & fruit
  • Educatie voor fruit
  • De 'appeltheek' ontwikkelen
  • Fruitboard voor versnelling

De gedetailleerde uitleg over de speerpunten vindt u in de factsheet.

MVF-3194-0206