Fruitteelt opleiding deeltijd (BBL)

niveau 2 & 3

Je hebt als BBL-student al een baan bij een fruitteeltbedrijf. Deze opleiding specialiseert zich op de fruitteelt, waarbij je ook leert over andere teeltsectoren dan het bedrijf waar je zelf werkt.

De fruitteelt in Nederland is volop in ontwikkeling, het is een specialisme waar duizenden bedrijven in ons land mee bezig zijn. Kies je voor een beroep als fruitteler, dan kies je voor veel afwisseling. Elk seizoen brengt namelijk ander werk. De opleiding is gericht op het telen van hard en zacht fruit. Je leert over teelt en technieken en gaat in de praktijk aan de slag. Op niveau 2 duurt de opleiding 2 jaar.

Helicon Opleidingen_MBO Geldermalsen_1244_A3A9913

Leren in de praktijk

Je volgt je opleiding midden in de Betuwe, het kloppend hart van de Nederlandse fruitteelt. Er is veel contact en interactie met fruitteeltbedrijven in de regio. Zo volg je de nieuwste ontwikkelingen op de voet en werken we nauw samen met o.a. Proeftuin Randwijk. Proeftuin Randwijk is dé centrale plaats in Nederland waar onafhankelijk en praktijkgericht innovatie en kennisontwikkeling voor de Nederlandse fruitteelt plaatsvindt. Daar steek je veel van op.

Praktijkvakken

Je volgt diverse praktijkvakken, waarin onder andere de complete teeltcyclus aan bod komt: van oogst, snoei, bloei en zetting op weg naar de nieuwe oogst.

Leerjaar 1 (niveau 2 & 3)
 • Oogsten en verwerken product
 • Verzorgen en voorbereiden teelt
 • Teelthandelingen en gewasbescherming
Leerjaar 2 (niveau 2 & 3)
 • Koelen en bewaren
 • Vermeerderen
 • Duurzame teelt
Leerjaar 3 (niveau 3)
 • Plannen en organiseren
 • Managementvaardigheden
 • Ondernemen

Ter verdieping

Tijdens de opleiding krijg je de mogelijkheid om je te verdiepen in jouw teeltspecialisatie. Dit valt binnen het keuzedeel Teeltspecialisatie in leerjaar 2 van de opleiding. Daarnaast verdiep je je ook verder in het keuzedeel Ondernemend gedrag.

Leerjaar 3 van niveau 3 biedt de keuzedelen Lean en creatief en het keuzedeel Inspelen op innovaties. Als groep kiezen jullie welk keuzedeel het gaat worden.

Verwachting: hoe bieden we de opleiding aan?

De opleidingen BBL niveau 2 en 3 worden in het schoolgebouw in Geldermalsen aangeboden. Daarmee zit je midden in de Betuwe en gaan we regelmatig op stap naar omliggende bedrijven in en buiten de regio.

Je legt zelf in het werk de nadruk op de fruitteelt, maar je volgt ook lessen gecombineerd met de specialisatie Glastuinbouw, waardoor je de kans hebt om breder te kijken naar de tuinbouwsector.

Zijn er voldoende deelnemers om nog specialistischer de focus te leggen, dan doen we dat meteen.

Belangrijke weetjes

Lesdagen zijn van 9.00 uur tot 17.00 uur. In de lesplanning wordt momenteel rekening gehouden met de piekperiodes van de fruitteelt. Dan worden er geen lessen ingepland en kan je als specialist fruitteelt op je bedrijf werken aan de werkplekopdrachten die horen bij het seizoen.

Doordat we dicht bij de praktijk willen staan en de (wisselende) bedrijven van dichtbij willen bekijken en ervaren, dien je rekening te houden met reisafstanden naar de uitvoeringslocaties en excursies. De ervaring leert, dat al gauw geregeld wordt dat je met elkaar kan meerijden!

In het examenjaar niveau 3 worden alle specialisaties dan gecombineerd. De focus ligt in het examenjaar op taken die je als voorman/bedrijfsleider tegen kan komen. Het bedrijf waar je werkt staat dan centraal en bepaal je zelf de focus van je specialisatie. De uitvoeringslocatie is dan Yuverta (voorheen Helicon MBO Geldermalsen).

Merk je dat voor jouw gevoel jouw specialisatie niet goed genoeg in de schijnwerper staat? Stap dan meteen naar de opleidingscoördinator of vakdocent om dit te overleggen. Er zijn altijd mogelijkheden om jouw opleiding specialistischer te maken.

Toekomst: aan de slag!

Heb je de opleiding Fruitteelt afgerond? Dan kun je doorleren op BBL niveau 3 of 4. Ook kan je je richten op het doorgroeien in je huidige baan bij je bedrijf. Je eigen ambitie is grenzeloos!

Je kan ook andere mogelijkheden verkennen:

 • Medewerker in een fruitteeltbedrijf of start als zelfstandig ondernemer
 • Medewerker teelt en groene technologie
 • Teeltadviseur of adviseur gewasbescherming
 • Kwaliteitscontroleur
 • Inkoper of verkoper
 • Medewerker bij toeleveringsbedrijven van bijvoorbeeld sorteermachines of verpakkingsmaterialen

Meer informatie

 

De BBL en BOL Teelt en techniek opleiding wordt gegeven op Yuverta (voorheen) Helicon MBO Yuverta Logo Donker Blauw RGBGeldermalsen. Op de website van Helicon is alle informatie over de opleiding en de verschillende varianten te vinden.

Hier vind je ook meer informatie over algemene vakken, toelating en kosten. Tevens kan je ook via de website aanmelden zodat je volgend schooljaar kan starten met een opleiding.

Voor meer informatie over algemene vakken, toelating en kosten kijk op de website van Yuverta.

 

 

Aanmelden

De aanmelding van deze opleiding verloopt via Yuverta. Je kunt je hieronder aanmelden.