YFP-save-the-date-155-PNG

Jongerenexcursie- 15 mei 2024

Woensdag 15 mei 2024 organiseert de Nederlandse Fruittelers Organisatie samen met de Fruit Tech Campus Young Fruit Pro (Powered by FruitMasters) een jongerenexcursie met als thema: De Nieuwe Balans.🍎🍐🫐

Centraal deze dag staat hoe kun je duurzaam doen én je verdienmodel op orde houden?

Er wordt aandacht besteed aan dingen die nu al mogelijk zijn, aan het verdienmodel en aan zaken die wellicht op het eerste gezicht minder realistisch lijken maar toch elementen bevatten waarvan je kan leren. We gaan met een bus langs bij verschillende bedrijven en sluiten weer gezellig af met een BBQ en borrel. Kijk om je heen en laat je inspireren over wat jij kunt (gaan) doen om je bedrijf toekomstbestendig te maken of “in een nieuwe balans” te brengen. 

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar en actief in het hard- of zachtfruit? Houd 15 mei dan vrij in je agenda en meld je nu aan!

Praktische informatie

📆 Datum: woensdag 15 mei 
📍 Locatie: startlocatie Fruit Tech Campus, Oudenhof 40, 4191 MW Geldermalsen
🚌 Vervoer: bustour (hele dag met uitloop naar de avond)
💰 Prijs: €35,- p.p. (incl. BBQ en borrel)

Programma dagexcursie

WanneerWatWaar
9:00 uurVerzamelen met koffie en theeFruit Tech Campus
Oudenhof 40, 4191 MW Geldermalsen
10:30 uurBezoek Experience Centre KoppertKoppert
Veilingweg 14, 2651 BE Berkel en Rodenrijs
 Bedrijfspresentatie KoppertKoppert
12:30 uurLunch bij KoppertKoppert
13:15 uurBedrijfsbezoek Bosch growersZachtfruitteler
Hoekeindseweg 176, 2665 KH Bleiswijk
15:00 uurBezoek RoboHouseRoboHouse Julianalaan 67, 2628 BC Delft
16:00 uurPresentatie Melissa Spitteler (TU Delft)RoboHouse
17:30 uurBBQ & borrelFruit Tech Campus
19:00 uurPresentatie Henk Schouten (WUR)Fruit Tech Campus
19:30 uurDiscussieFruit Tech Campus
20:00 uurBorrelFruit Tech Campus

Koppert

Ons eerste bezoek van de dagexcursie brengen we aan het Experience Centre van Koppert. Ze streven naar een duurzamere wereld en geloven in teeltmethoden die veilig en gezond zijn, en oplossingen die de natuur zelf biedt voor landbouwkundige uitdagingen. Door samen te werken met de natuur, trachten zij de aarde weer in balans te brengen. Dit doen ze door natuurlijke vijanden in te zetten tegen plagen, hommels voor bestuiving, microbials en biostimulanten ter ondersteuning, bescherming en versterking van gewassen, waardoor zowel boven als onder de grond de gezondheid van de planten verbetert.

csm Experience Centre 5 1eb4a14b7b

Het bedrijf werd in 1967 opgericht door Jan Koppert, een Nederlandse teler met de visie dat de wereld behoefte heeft aan alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen. Al meer dan vijftig jaar is het bedrijf een drijvende kracht achter innovatieve landbouwmethoden, met wereldwijde impact. Telers en boeren passen hun producten en kennis toe om het natuurlijke evenwicht in hun gewassen te herstellen, wat resulteert in gezondere, veerkrachtigere en productievere gewassen.

Met een duidelijk doel voor ogen, streven zij naar 100% duurzame landbouw, maar beseffen dat ze dit niet alleen kunnen bereiken. Daarom werken ze samen met telers, partners, universiteiten, onderzoekscentra en overheidsinstellingen wereldwijd, om gezamenlijk bij te dragen aan een betere gezondheid van mens en aarde.

Een van de kenmerken van het Koppert Experience Centre is de interactieve tentoonstelling die bezoekers meeneemt op een reis door de principes en praktijken van biologische gewasbescherming en bestuiving. Van het observeren van natuurlijke vijanden van plagen tot het leren over innovatieve technologieën voor het verbeteren van de opbrengst, de tentoonstelling biedt inzicht in de ecologische benadering van landbouw.
Jongeren kunnen hier leren over duurzame landbouwpraktijken, waaronder het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, bestuivingstechnieken met hommels en het belang van microbials en biostimulanten voor gewasgezondheid.


Bosch growers

Na de lunch gaan we door naar Bosch Growers waar we een bezoek brengen. Bosch Growers is een modern familiebedrijf dat al sinds 1854 gevestigd is in Bleiswijk. Op het bedrijf worden groene paprika’s en bramen geteeld. In de loop der jaren heeft Bosch Growers zich ontwikkeld tot specialist in hightechtuinbouw. De inmiddels zesde generatie toont veel ambitie op het gebied van innovatie en internationalisering. Bij Bosch Growers koppelen ze traditionele kernwaarden, zoals oog voor mens en milieu, aan een uiterst moderne en toekomstgerichte bedrijfsvoering. Zij zetten zich in voor gezond, veilig en smaakvol voedsel en willen dat bereikbaar maken voor iedereen. Bosch Growers is innovatief, ondernemend en flexibel. Hun kennis van en fascinatie voor hightech brengt hen steeds een stap verder. Zij gaan door waar anderen stoppen.

Na dit bezoek gaan we door naar onze volgende bestemming.


Robo House

We bezoeken dan het RoboHouse, zij bieden workshops, cursussen en praktijkprogramma’s aan om de samenwerking tussen mensen en robots te verbeteren. De vraag naar betere samenwerking tussen mens en machine groeit, nu verschillende robotica-technologieën bijna klaar zijn voor commercialisering. Denk aan robots die verschillende onbekende objecten kunnen hanteren en zij aan zij met mensen kunnen werken in fabrieken. Hoe kunnen deze technologieën het werkende leven verbeteren?

190117 ROBO HOUSE 74 1280x0 c default

RoboHouse is een plek op de TU Delft Campus waar hoogwaardige robotica-oplossingen voor organisaties worden ontwikkeld, vaak door mensen die normaal gesproken niet op deze manier samenwerken. Ze hebben ontdekt dat alleen gedeelde ervaring een werkelijk nieuwe realiteit op de werkvloer kan creëren.

Bij het RoboHouse zal Melissa Spitteler namens TU Delft Agtech Institute ons meer vertellen over kunstmatige intelligentie (AI) en ook een aantal toepassingen in de agrarische sector als voorbeeld geven. In de agrarische sector kan kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt worden voor verschillende toepassingen, waaronder oogstvoorspelling, ziekte- en plaagdetectie of het optimaliseren van irrigatie en bemesting.

Maar wat is AI? 
AI is een verzamelnaam geworden voor applicaties die complexe taken uitvoeren waarvoor voorheen menselijke input was vereist, zoals bij de online communicatie met klanten of een potje schaken. In de agrarische sector kan AI gebruikt worden voor verschillende toepassingen, waaronder oogstvoorspelling, ziekte- en plaagdetectie of het optimaliseren van irrigatie en bemesting.


Dan is het alweer tijd om terug te gaan naar de Fruit Tech Campus, daar staat een heerlijke BBQ en borrel voor ons klaar. Als we zijn uitgegeten is het tijd voor de laatste presentatie van de dag. Deze wordt gegeven door Henk Schouten. Hij zal namens Wageningen University & Research wat vertellen over een nieuw project om appelrassen te ontwikkelen die resistent zijn tegen schurft en meeldauw.

Ontwikkeling van appel met duurzame resistentie tegen schurft en meeldauw door middel van cisgenese en gerichte mutaties
Momenteel overweegt de EU om de markttoelating voor cisgene planten en planten met gerichte mutaties te versoepelen, zoals al het geval is in de VS en Engeland. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een cisgeen appelras met duurzame resistentie tegen schurft veroorzaakt door de schimmel Venturia inaequalis, en op resistentie tegen echte meeldauw veroorzaakt door de schimmel Podosphaera leucotricha.

In appelboomgaarden wordt regelmatig gespoten tegen deze ziekten. Het doel is een duurzaam resistent cisgeen appelras te verkrijgen. Eerder werden er transgene selectiegenen gebruikt die er weer uitgeknipt werden, maar vanwege achterblijvend vreemd DNA willen ze nu de resistentiegenen inbrengen zonder transgene selectie. Dit is een uitdagend proces voor appel. Ze testen de verkregen lijnen op schurftresistentie, en sequencen het gehele genoom om te controleren op ongewenst vreemd DNA, en plaats van insertie dan wel substitutie.

Het beoogde eindresultaat is een appelras met hoge kwaliteit en ziekteresistentie. Dat ras moet toelaatbaar zijn tot de Europese markt, wat uiteindelijk het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de appelteelt substantieel kan verminderen.

Na afloop hebben we nog tijd om met elkaar te discussiëren. Wat heb je uit deze dag gehaald? Wat heb je nodig? Wat kan de NFO of Fruit Tech Campus voor jou doen? Na dit programma is er nog tijd voor een borrel en om verder te praten.


NFO jongeren x Fruit Tech Campus Young Fruit Pro 

De NFO jongeren en Fruit Tech Campus Young Fruit Pro slaan de handen ineen om jongeren de nieuwste ontwikkelingen in de fruitteelt te laten ontdekken. Door middel van deze jongerenexcursie krijg jij de kans om inspiratie op te doen en je netwerk te verbreden. Deze samenwerking draagt daarmee bij aan de toekomst van de fruitsector!

Logos