fruittechcampus-home-1

Dit is waarom ook Rutger de opleiding Fruitteelt & Ondernemen volgt

In het Betuwse Tricht vind je tussen de appels en peren Rutger Merkens aan het werk. Hij is de zoon van een fruitteler en loopt van jongs af aan mee in het bedrijf. Een geboren fruitteler dus. Rutger volgt momenteel onze Vakopleiding Fruitteelt en Ondernemen. Waarom hij gekozen heeft voor deze opleiding van de Fruit Tech Campus, legt hij in dit interview aan ons uit.

Niet alles leer je van je vader
Met zijn passie voor fruitteelt was de keuze om een agrarische opleiding te gaan volgen snel gemaakt. Na een korte periode op Yuverta, heeft Rutger de opleiding sales & businessmanagement aan de IVA in Driebergen afgerond. Zijn afstudeerstage was bij de Mechan groep, importeur van Fendt trekkers. Daarna besloot Rutger thuis op het fruitteeltbedrijf te gaan werken. “De fruitteelt bleef knagen. Ik kwam er wel achter dat ik fruitteeltkennis mis. Bepaalde kennis kun je beter elders opdoen dan van je vader. Al heb ik van hem al veel geleerd”, vertelt Rutger. 

De belangrijkste en meest actuele kennis
Het is om die reden dat Rutger ervoor gekozen heeft de Vakopleiding Fruitteelt en Ondernemen aan de Fruit Tech Campus te volgen, om er zeker van te zijn dat hij op de hoogte is van de belangrijkste en meest actuele kennis. Rutger heeft net de eerste lesdagen afgerond: “De basiskennis wordt weer behandeld, maar ook de vernieuwde wet- en regelgeving komt aan bod. Het is erg fijn om up-to-date te blijven”, zegt hij over de eerste lesdagen van de module Vitale Bodem.

De drie losse cursussen Vitale Bodem, Gezond Gewas en Ondernemerschap vormen samen de vakopleiding Fruitteelt en Ondernemen. Voor de modules Gezond Gewas en Ondernemerschap zijn er op dit moment nog vier en acht plaatsen beschikbaar. Meld je snel aan om net als Rutger aan deze modules deel te nemen.

Nieuwe kennis direct toepassen
“Nu leren is direct en later profiteren”, zegt Rutger. Hij droomt ervan de onderneming van zijn vader over te nemen en daarin zijn nieuwe kennis toe te passen. “Bepaalde dingen zou ik hetzelfde doen, maar precisiefruitteelt, innovaties en robuustere rassen zou ik graag willen toepassen op het bedrijf. Hiervoor is het actueel blijven heel belangrijk.” 

Het is die houding die onze studenten succesvol maakt. Met nog twee modules voor de boeg kijkt Rutger uit naar de komende lesdagen. “Aan het einde van de vakopleiding hoop ik een zeer goede basis te hebben gelegd die ik ook meteen kan toepassen in de praktijk én kan delen met mijn vader.”