1D33F871-8B40-4EAD-819D-FEF0FE9C88DF-1024x768

Jonge Fruittelers in Fruitbus door het land

Op woensdag 15 mei organiseerden we voor 40 jonge fruittelers de excursie ‘De Nieuwe Balans’. In een een echte ‘Fruitbus’ tourden de fruittelers door het land voor een dag vol duurzame teelt, innovatieve technologieën en natuurlijk een flinke dosis gezelligheid.

Eerste Stop: Koppert Experience Centre

De eerste bestemming was het Experience Centre van Koppert in Berkel en Rodenrijs. Hier kregen de deelnemers een interactieve rondleiding door de wereld van duurzame teelt, biologische gewasbescherming en natuurlijke bestuiving. Tijdens een presentatie werd diep ingegaan op de mogelijkheden om biologie maximaal te benutten en chemische middelen tot een minimum te beperken. Dit leidde tot een levendige discussie over mogelijke oplossingen en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Bezoek aan Bosch Growers

Vervolgens stond een bezoek aan Bosch Growers in Bleiswijk op het programma, waar de focus lag op de teelt van bramen. De jonge fruittelers zagen hier hoe de ondernemer biologische methoden toepast om rupsen en andere plagen te bestrijden. Dit praktische voorbeeld gaf hen waardevolle inzichten in de toepassing van biologie in de fruitteelt.

Innovatie bij Robohouse

De derde stop was Robohouse in Delft, waar de groep werd meegenomen in de wereld van Artificial Intelligence. Hier werd gedemonstreerd hoe AI kan bijdragen aan precisiefruitteelt, het verminderen van de arbeidsbehoefte en het verbeteren van arbeidsomstandigheden. De vooruitstrevende technologieën maakten indruk en boden een blik op de toekomst van de fruitteelt.

Afsluiting op de Fruit Tech Campus

De dag werd afgesloten op de Fruit Tech Campus in Geldermalsen met een gezellige barbecue. Dit bood de jonge fruittelers de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen. De sfeer was uitstekend en er was een duidelijke gedeelde visie op de kansen die de toekomst biedt, ondanks de uitdagingen die er zijn. Tot slot gaf Henk Schouten namens Wageningen University & Research een presentatie over het resistent maken van appels tegen ziektes zoals schurft en meeldauw.

Heb je deze excursie moeten missen? Niet getreurd want dit jaar organiseren wij weer een studietrip voor Young Fruit Pro’s. Dit jaar is de bestemming Noord-Duitsland en Denemarken. Deze leerzame trip vind plaats van maandagochtend 17 juni tot en met donderdag 20 juni.

Wil jij connecten met andere jonge fruittelers en heb je zin in een trip vol inspiratie, informatie en gezelligheid? Klik hier voor meer informatie en meld je snel aan!

*De aanmelding sluit op maandag 20 mei.